UA-23836389-1 EUBS 2011

EUBS-konferens i Gdansk aug 2011

Inledningen bestod av att vi möttes i Karlskrona och gjorde ett halvdagslångt studiebesök på Örlogsbasen och fr.a. DNC under Johan Douglas entusiastiska ledning. Han har tillsammans med sina kollegor på dyksidan verkligen byggt upp något extra i utbildningsväg på Lindholmen.

Lunch intogs först på sjöofficerssällskapets mäss och sedan gick vi in på örlogsbasens område där såväl Belos som ubåtar, minsvepare och stridsbåtar låg vid kaj. Tilläggas kan att vi på SOSK också hade förmånen att träffa Lisbeth Thorsén Carlberg som är ansvarig för biblioteket. Detta bibliotek startades 1734 och anledningen var i grunden att all ny kunskap kom hem med sjömän och sjöresenärer. Det tedde sig då naturligt att samla den kunskapen där den landade på svensk mark. Ett av skåpen består enbart av 1700-talsskrifter i original!
Själva mässen också sevärd. T.o.m. dess toaletter är värda ett besök. Väl utanför mässen ser man delar av den tidigare muren som avgränsade örlogsbasen.

Själva DNC är uppbyggt på gamla renhållningsverkets mark och ligger allra längst söderut mot inloppet med en magnifik utsikt mot Kungsholms fort. Man går verkligen på historisk mark när man närmar sig DNC.

Anläggningen är minst sagt toppmodern och uppbyggd kring en bassäng som är 6 meter djup och 12 meter i diameter. Här finns möjlighet att träna all form av dykning förutom mättnadsdykning. Två tryckkammare kommer dock snart installeras, varav den ena kommer att kunna vattenfyllas i en sektion och då får man anse att anläggningen verkligen är komplett. Fyllningsstation för luft och nitrox finns liksom en mycket välutrustad verkstad. Det finns också strömningsbassäng där man kan studera simmande dykare “live” genom en stor glasruta i sidoväggen.
Imponerande är också testriggen för t.ex. rebreathers där man kan simulera användning på djup motsvarande ca 200 m.
På det gamla DNC fanns det 6 burar totalt att förvara personalens och elevernas utrustning i. Den nya anläggningen erbjuder en personlig bur åt alla, vilket naturligtvis förenklar. Man kan också backa in släp och stå inomhus och lasta när man ska ut och öva.
Den enda bristen som man kan notera är att det inte finns boende i anslutning till anläggningen, vilket naturligtvis skulle effektivisera om man säljer kurser externt. Detta är dock inte något man kan påverka då det styrs av konkurrenslagstiftningen.

Johan Douglas har, som den narkosläkare han i grunden är, sett till att den medicinska backupen är väl utbyggd vid eventuella olycksfall. Det finns såväl kompetent övervakningsteknik som scoopbår av senaste modell.

På kvällen gick färjan till Gdynia/Gdansk och Hans Örnhagen, Wille Bergöö, Mikael Gennser, Margareta Pettersson, Olle Sandelin och Johan Douglas seglade vidare, medan Peter Ullström tog flyget hem till Bromma. Kaptenen på flygningen visade sig göra sina flygmedicinska undersökningar på Aleris Flyg- och Dykmedicinskt Centrum där Peter arbetar, så det blev tillfälle att njuta av en hemflygning på jumpseat över ett underbart vackert sydsverige sett från den härliga maskin som SAAB 2000 är.